8:30-12:30 , 13:00-17:00Понеделник до Петък

ул.Георги Андрейчин 15град Белица

За контакти:(07444) 2323;

Днес кметът на Белица Радослав Ревански, заедно с президента на Европейските либерали и Еврoдепутат на ДПС г-н Илхан Кючюк са на посещение в румънската столица Букурещ. Те се срещнаха с посланика на България в Букурещ г-н Радко Влайков, с който обсъдиха международните отношения и ролята на местните власти във тях, отношенията на България с Македония и България с Румъния в контекста на Европейското развитие на държавата. След това проведоха важни срещи в централата на Либералната партия в Румъния, също така направиха срещи в парламента на Румъния. Довечера има голямо събитие, на което г-н Кючюк в присъствието на видни дългогодишни либерали в Румъния българският евродепутат ще получи наградата „Пламъкът на свободата“ лично от президента на Института за свобода и демокрация Кристиан Дейвид.
Това е поредното високо признание за Илхан Кючюк, след като в началото на септември тази година, лидерът на либералите стана „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в Скопие, а само месец по-късно Украйна удостои Кючюк с почетна грамота, с която изразява благодарност за неговия принос в отстояването на принципите на международното право.ще бъде награден за приноса си в международните отношения от гледна точка на либерализма, ще получи плакет "Пламъкът на свободата"

ДИРЕКЦИЯ „БЮРО ПО ТРУДА” ГР. РАЗЛОГ ВИ КАНИ ДА УЧАСТВАТЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ТРУДОВА БОРСА.

ТРУДОВАТА БОРСА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 28 Октомври 2022г. в НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „15.IX.1903-1909г.” гр. РАЗЛОГ ОТ 11.00 ЧАСА.

На тази трудова борса работодателите ще имат възможност да представят пред търсещите работа лица дейността си и възможностите си за разкриване на работни места.

Търсещите работа лица ще имат възможност в лични разговори с представителите на фирмите да постигнат договореност за евентуалното наемане на работа.

 

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

С цел популяризиране и постигане на максимална публичност и достъпност на Националната телефонна линия за деца 116 111, Държавна агенция за закрила на детето се обръща с молба към всички общини за съдействие и поставяне на интернет страниците си един от приложените банери, който да води към официалната страницата на телефонната линия на следния ел. адрес https://www.116111.bg/  

 

Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата.

Консултантите, които отговарят на позвъняванията са психолози и педагози. Те са специалисти с богат опит в работата с деца и семейства. Готови са да изслушат и да подкрепят обаждащия се, а споделеното на линията остава поверително.

Националната телефонна линия за деца 116 111 е най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск, тъй като  има изградена връзка с Националната система 112, отделите за „ Закрила на детето“ в цялата страна, РУ на МВР, РУО към МОН и др.

Всяко дете, което търси подкрепа и иска да бъде изслушано, може да се свърже денонощно с Националната телефонна линия за деца 116 111.  Всеки човек, който е загрижен за дете или е свидетел, че то е в риск, може да се свърже с телефон 116 111.

От месец юни 2021 година, ДАЗД е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е представена в 139 държави и има 166 членове.

 

Убедени сме във Вашата съпричастност и подкрепа за разпространение на информацията за Националната телефонна линия за деца 116 111.

С уважение,

Екип НСОРБ

 

                                                                            О Б Я В А

Общинска администрация - гр. Белица, уведомява всички жители, че община Белица се присъединява към Националната кампания

„Да изчистим България заедно”

която ще се проведе на 17.09.2022 год. /събота/

На 17 –ти  септември   да обединим усилията си за почистване на зоните за спорт и отдих, зелените площи, междублоковите пространства, детски площадки разположени в  населените места.

Дейностите на инициативата са насочени в следните основни посоки:

      - Повишаване на знанията и информираността на хората, свързани с намаляване на отпадъците;

    - Увеличаване на почистените площи в общината;

    - Мотивиране на по-голям брой хора за участие в акциите за почистване.

     Каним всички, които желаят да се присъединят и да бъдат част от инициативата.

     Обявен час за начало на кампанията – 9.00 часа на 17.09.2022 год. - сборен пункт пред сградата на общината/ кметството/.

     Осигурени са  чували, ръкавици и извозване на събраните отпадъци.

     Очакваме гражданите да се включат в кампанията и заедно всички да направим общината ни  чиста и приветлива за нас и нашите деца.

     Може да получите чували и ръкавици предварително, след заявено участие в стая 104, етаж I в Общинска администрация –Белица.

     За повече информация тел. за контакти:0886555658

European Balloons, Балонено шоу на 9 септември 2022 г. ще зарадва присъстващите на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности“ .
от 8 до 10 ч - Сутрешен полет над Белица с балон "Карамелка" кош квинтет. Радослав Ревански и чаровната му съпруга Саня ще летят в ранния сутришен полет за да поздравят Община Белица .
от 17: 30 до 19:00ч (след пехливанските борби) привързан полет от стадиона в гр. Белица, на който могат да се насладят жители и гости, с балон "Карамелка" кош квинтет.
от 20:00 Светлинно шоу балон нощно сияние -" Сърцето на Белица" на площада. Нощно сияние - "Сърцето на Белица" ще , участва паралелно с колоритната фолк звезда – Джена.
Очаква Ви един запомнящ се ден с хубаво празнично настроение, уникална природа и зареждащи емоции !
Скъпи, приятели остават броени дни до датата 9 септември/петък/, когато в Белица ще се проведе празникът на Община Белица „С любов и вяра в общите ценности“, под патронажа на кметът на общината Радослав Ревански.
Ето защо се заредете с настроение в очакване на едно вълнуващо преживяване, което Ви очаква в празничния ден.
За най-малките от 14.00 ч. на сцената ще видите Мая Бежанска с кукленото представление „Роден под щастлива звезда”.
От 14.00 и от 15.30 ч ще усетите емоцията от силата и майсторството на пехливаните в пехливанските борби и майсторите на футбола-ветерани, които ще се разиграят на градския стадион. Щандове на открито ще отворят местните производители на сувенири, земеделска и екопродукция.
От 15.00 ч. ще се насладите на певческото и танцово изкуство представено от самодейни колективи от близки и далечни български читалища-централна сцена.
В същия ден от 17.00 ч. по официален начин ще бъде открит клонът на FIBANK – Първа инвестиционна банка в Белица. Народния певец Николай Славеев ще ни потопи в българската народна песен от 18.00 ч.
От 18.00 ч. ви очаква пъстра трапеза от местни кулинарни специалитети приготвена от сръчните ръце на жените от общината.
Във вечерната програма за ярки постижения в областта на образованието, спорта и културата, посветено изцяло на младите и усилията, които кметовете правят, за да превърнат градовете си в привлекателно място за развитието им в своя 30-и юбилей в-к "Стандарт" е приготвил награди и тематична изложба "10 причини да остана в моята Белица". Книгата " Чудесата на Родопите - 50 митове " издателство на вестника ще бъде представена лично от авторката й г-жа Славка Бозукова , а през деня ще имате възможност да си закупите книгата на един от щандовете разположен в центъра на града. От 21.00 ч. колоритната фолк звезда – Джена ще ни зарадва с неповторимите си поп-фолк песни. Празникът ще завърши с тържествена заря.
Всичко това около фонтана! Добре дошли !
Радослав Ревански лично отиде да инспектира строително - ремонтни работи, остана довелен от темпото, с което се работи и най-вече от качественото изпълнение на асфалтирането.
Отсечката Лютово-Краище е част от проекта, който се финансира от Държавен фонд "Земеделие".
Ревански заяви : "Въпреки, че все още няма индексация на строителните материали, високата инфлация и кризите в които се намираме, няма да допусна да остане незавършен обект в моята любима община. Това, което съм обещал на хората ще изпълня всичко. Няма да позволя на никой да пречи в развитието на Белица и да я превръщам в Европейска община. Благодаря на населението за разбирането. "

На 16 юни 2022 г. от 10:30 часа на площада пред сградата на читалището в град Белица експерти от Областен информационен център - Благоевград ще проведат информационно събитие –  открита приемна с мобилен щанд. Ще бъде предоставена информация за възможностите за енергийна ефективност и други възможности за кандидатстване за европейско финансиране. Подробно ще бъдат представени възможности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност - саниране на жилищни, публични, индустриални и търговски сгради, както и изграждане на фотоволтаични системи и слънчеви системи за
битова гореща вода.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!

1. Да не се изхвърлят отпадъци от балкони, тераси, покриви, прозорци и др. части на сградите.
2. Да не се изхвърлят отпадъци по реки, дерета, горски територии и др. нерегламентирани места.
3. Да не се изхвърлят пръст строителни и други едрогабаритни отпадъци извън определените за тази цел места.
4. Собствениците и обитателите на жилищни сгради са длъжни да поддържат чистотата на дворовете и прилежащите към тях тротоари и междублокови пространства.
5. Всички, които извършват строително-ремонтни дейности или са възложили това на някого, са длъжни ежедневно да поддържат чистотата на уличните платна и прилежащите тротоари.
6. Складирането на строителни материали, варови, циментови разтвори и др. материали по тротоарите става само след издадено разрешение от Общината при осигурено заграждане или контейнер.
7. Да не се изхвърля жарава от печките и леснозапалими вещества в контейнерите за битови отпадъци и разделно събиране.
8. Да не се използват „услугите" предоставени от водачи на ППС теглени с животинска тяга по отношение на превозването на строителни отпадъци, земни маси, инертни материали, насипни строителни материали и битови отпадъци.
9. Изхвърлянето на отпадъци от опаковки (хартиени, метални, стъклени и пластмасови) да става само в специализираните съдове за разделно събиране и да не се допуска разпиляването им извън съдовете. Местоположението на всички съдове е предварително определено и те не могат произволно да се преместват.
10. Премахването или окастрянето на дълготрайна декоративна растителност( дървета) в общински имоти се извършва само от служители на Община Белица. Разрешенията за това се издават от Кмета на Община Белица, след писмено заявление от гражданите или по служебна инициатива.
11. Не се допуска поставянето на рекламни материали, обяви и афиши върху дървета, стълбове и спирки.
12. В зелените площи е забранено свободното разхождане на домашни животни, паркирането на автомобили, изхвърлянето на отпадъци и късането на цветя.
13. Всеки собственик на куче е длъжен да го регистрира при ветеринарен лекар и общината, да се грижи за него, да заплаща ежегодно таксата за притежаване на куче в Община Белица и да не допуска неговото свободно движение в общите части на жилищните сгради, детските и учебни заведения, спортните и детските площадки.
14. На тел. 0886555658 в Общинска администрация - Белица, може да се сигнализира за нарушения свързани с дейностите по третиране на отпадъците от опаковки и поддържане на чистотата.
Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честит 24 май! На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

Община Белица организира акция за събиране на излязло от употреба електрическо и
електронно оборудване, съгласно подписан договор с „ЕКОБУЛТЕХ" АД /организация
по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.
Акцията ще се проведе на 07.06.2022г./вторник/ от 13:00 часа. на центъра на гр. Белица
и селищата в общината.

Жителите на общината могат да предават в мобилния пункт следните излезли от
употреба електрически и електронни уреди: печки, хладилници, тостери, микровълнови
печки, сешоари, перални, бойлери, миксери, климатици, телевизори, радиа,
транзистори, компютри, монитори, мишки за компютър, мобилни апарати, телефонни
апарати, фризери, електрически радиатори, отоплителни печки, прахосмукачки, маши
за коса, преси и др.

Пунктът за събиране на старите ел. уреди ще бъде мобилен и те ще могат да се вземат
от домовете на гражданите. За тази цел, желаещите да предадат старото си оборудване,
трябва предварително да заявят това на тел. 0886555658 в отдел „Екология" като
посочат своето име, адрес, телефон и вида на излезлия от употреба уред, който желаят
да предадат.

Единственото условие е в деня на акцията, отпадъците да бъдат изнесени на улицата

пред домовете на гражданите.

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ-БЕЛИЦА

Уважаеми съграждани,

В навечерието сме на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово! Празникът, който носи в себе си най-ярките послания за нов живот и вяра, любов и съпричастност.

Великден е заслужено тържество на правдата и вярата в доброто. Великденските празници са изпълнени с дух на надежда и радост, те винаги ни напомнят, че по-често трябва да се връщаме към изконните добродетели – милосърдие, състрадателност и човеколюбие.

Нека да бъдем по-мъдри, а мислите и делата ни да се ръководят от благородство и търпение. Да бъдем единни, за да преодоляваме заедно трудностите и изпитанията, пред които сме изправени.

Нека светлите Великденски празници бъдат изпълнени с топлина и радост. С обич и вяра, с воля и упоритост, да работим за един по-добър свят и по-добър живот за нас и нашите деца!

Нека Великият празник донесе здраве, мир и благодат за вас и вашите семейства!

Пожелавам Ви светли и спокойни Великденски празници! С мир и любов да са изпълнени дните Ви!

С уважение,

Радослав Ревански

Кмет на Община Белица

Кметът на община Белица и член на УС ва НСОРБ - Радослав Ревански е един от инициаторите за организирането на първата междудържавна среща на местните власти. „Много е хубаво, когато резултатът значително надскача очакванията“ – така кметът оцени първата междудържавна среща на местните власти, организирана от НСОРБ. „Като два братски народа можем да си говорим спокойно, имаме близки проблеми и общи очаквания. Този мост между кметове на двете държави, който ние сме изградили, може да бъде пример за Европа. Имаме бъдеще да работим добре и в ЕС." Радослав Ревански подчерта, че гражданите на двете държави ясно осъзнават необходимостта от по-тесни контакти. „Имаме нужда един от друг. Тази трансгранична програма има шанса да бъде една от първите, които ще скандират и това, да бъде успешна, зависи изцяло от нас“, обърна се той към своите колеги.

Кметът на община Белица и член на УС е един от инициаторите за организирането на първата междудържавна среща на местните власти. Имаме нужда един от друг. 2 дни за контакти и прекрасни условия, за да помислим как можем да инвестираме европейските средства. Тази програма може да бъде една от първите, които да стартират това зависи от нас.

Рано тази сутрин стотици жители на община Белица започнаха почистването на коритото на река Места. Сред тях е и кметът на Белица Радослав Ревански, който за втора поредна година организира акцията „ Да изчистим р. Места заедно”. Вследствие на безотговорното изхвърляне на битови отпадъци, коритото на река Места, се превърна в сметище, споделя възмутен Реванси. Гледката е покъртителна, апела ми е към всички жители на населените места около поречието на река Места и преминаващите по-пътя разположен по-поречието на реката да бъдат отговорни и да не допускат изхвърлянето на битови отпадъци във водите на реката. Дали ще имаме чиста природа , зависи от всеки един от нас. Най-важното е да осъзнаем, че природата е здраве и живот, а от съпричастността на обществото ни, зависи как ще я опазим и съхраним за бъдещите поколения ” .

За доброволците в кампанията Община Белица е осигурила чували и ръкавици. Общинска фирма „Мусала“ – Белица, извозва събраните отпадъци на регионалното депо – Разлог.

По предложение на членовете на УС на НСОРБ Радослав Ревански - кмет на община Белица и Димитър Бръчков - кмет на община Петрич от днес започва двудневна работна среща по Програма Интеррег-ИПП България - Северна Македония за програмен период 2021-2027

Националното сдружение на общините в Република България организира работната среща между ръководствата на общините от България и Република Северна Македония, допустими за подкрепа по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави. От българска страна това са общините от областите Благоевград и Кюстендил, а от страна на Северна Македония – от Североизточен, Източен и Югоизточен райони за планиране.

Над 31,1 млн. евро е общият финансов ресурс на програмата, който ще бъде инвестиран в съвместни проекти между България и Република Северна Македония за изграждане и развитие на зелени площи и подобряване връзките между тях, директна подкрепа на МСП за повишаване на производствения капацитет и конкурентоспособност, дигитализация, подобряване на мобилността и транспортната инфраструктура чрез системи за алтернативно придвижване.

Събитието е подготвено по предложение на членовете на УС на НСОРБ Радослав Ревански - кмет на община Белица и Димитър Бръчков - кмет на община Петрич и се реализира по решение на УС на НСОРБ. Домакин на срещата е община Сандански.

Кметствата в белишките села Краище и Горно Краище искат да имат нови детски площадки за игра на децата. На последната си сесия местният парламент в  Белица даде съгласие двете населени места да кандидатстват за финансиране.

Проектните им предложения са със следните наименования: „Кът за игри за повече детски усмивки от с. Краище,  община Белица" и „Детска площадка за много игри на открито в с. Горно  Краище,  община Белица".

С тях ще се кандидатства за отпускане на финансови средства по Националната кампания „Чиста околна среда - 2022" на тема „Обичам природата - и аз участвам" пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. Финансирането в размер до 10 000 лева.

Общинските съветници възложиха на кмета на Белица Радослав Ревански да осъществи всички необходими действия за подготовка и подаване на проектите.

„В нашето село децата стават все повече, вече сме около 3000 жители. Имаме детски кът в детската градина, но искаме да направим нова площадка до мини футболното игрище, за да има къде да играят децата ни”, коментира кметът на Краище – Муса Мизур.

Солидарност с Украйна и спешна подкрепа за местните и регионални власти

Военните действия в Украйна, възможностите за подкрепа на украинските местни и регионални власти и множеството бежанци бяха във фокуса на дискусиите през първия ден на 9-та Среща на върха на европейските региони и градове, което се проведе на 3 и 4 март в Марсилия (#eulocal #sommetvilletetregions). Всички над 2000 представители на местните и регионални власти, сред които и 329-те членове на Европейския комитет на регионите (КР) единодушно подкрепиха териториалната цялост на Украйна, спирането на военните действия и спешността на хуманитарната подкрепа за украинския народ.

Българската делегация в КР бе представена в Марсилия от кметовете на Габрово, Таня Христова, Сливен, Стефан Радев, Монтана, Златко Живков, Правец, Румен Гунински, Белица, Радослав Ревански, Горна Оряховица, Добромир Добрев, Ловеч, Корнелия Маринова, Гоце Делчев, Владимир Москов и съветникът от СОС, Малина Едрева. Онлайн се включиха кметовете на Джебел, Неджми Али, Раковски, Павел Гуджеров и Рудозем, Румен Пехливанов. Делегацията в Марсилия бе придружена и от изпълнителния директор на НСОРБ, Силвия Георгиева.

С минута мълчание започна специалната пленарна сесия, посветена на солидарността с Украйна, а в деня преди съмита КР прие Декларация на регионите и градовете на ЕС (https://cor.europa.eu/…/4560%20Ukraine%20Declaration…), с която се подкрепят по-силна „европейска перспектива“ за Украйна, както и се призовават всички местните и регионалните власти в ЕС „да помогнат на украинския народ, принуден да напусне домовете си“. В допълнение КР обеща „да мобилизира капацитета на градовете и регионите за доставяне на хуманитарна помощ в Украйна по искане на нейните кметове“.

В края на деня българската делегация се присъедини и към митинга пред кметството в Марсилия, демонстриращо единството и подкрепата на всички участници за свободата, демокрацията и мира в Украйна.

България отбелязва 149 години от гибелта на Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата.

 

Някои от мечките в Белица не заспаха зимен сън. „В парка имаме 19 мечки и две от тях не спят. Това са Рико и Теди, които са най-младите и най-новите ни обитатели. Вероятно това е причината да не спят зимен сън”, обясни Величка Тричкова за Нова ТВ.

Голяма част от животните в парка спят в естествени бърлоги, изкопани от тях самите. „В момента и времето е с тях - студено е и това им помага”, добави Тричкова.

Мечките обаче биха могли да се събудят дори от най-малкия шум. Това е причината в момента паркът да е затворен

По време на 148-тата Пленарна сесия на Европейския Комитет на Регионите, която се провежда на 26 и 27 януари 2022 г. онлайн, кметът на Община Белица Радослав Ревански взе отношение от страна на българската делегация в Комитета относно Дългосрочната визия за селските райони на Европейския съюз.Той заяви, че устойчивото социално-икономическо развитие на селските райони е неразривно свързано със съществуващата инфраструктура и качеството на предлаганите услуги. Въпреки постигнатия напредък през последните години, текущия анализ на ситуацията в България показва, че техническата и социална инфраструктура в селските райони е все още в незадоволително или в лошо състояние. За подобряване на ситуацията безспорно са необходими финансови средства, но също така и промяна в цялостното обществено настроение спрямо селските райони. Селските райони имат сериозен потенциал, който може да бъде развит и използван в тесен диалог и сътрудничество между институции, както и други заинтересовани страни, действащи на съответната територия.
Основни докладчици по темата бяха
Дубравка Шуица - заместник председател на европейската комисия,
Януш Войчеховски - комисар по въпросите на земеделието.
Style Switcher

Layout Style

Predefined Colors

Background Image